Maak kennis met de mensen van DTE

Peter WiElandt, onze service coordinator!

Hoe lang werk je bij DTE en in de koeltechniek? In 1977 ben ik gestart als machinist bij de Koninklijke Marine. Tot 1990 heb ik daar als machinist 3e klas en als onderofficier verschillende functies binnen de koeltechniek vervuld.
Daarna ben ik in de burgermaatschappij gaan werken bij diverse koeltechnische bedrijven. Ik heb gewerkt als o.a. monteur, inbedrijfstellingsmonteur, installateur en inkoper.
Sinds 2015 ben ik bij DTE in dienst, eerste als monteur en inkoop ondersteunend, maar sinds 2016 als service-coördinator.

Wat is jouw rol binnen DTE? Als service coördinator ben ik 1e aanspreekpunt voor klanten m.b.t service vragen.
Hierbij horen o.a. after-sales, afspraken met klanten en inplannen van Onderhoud & Inspectie, reparatie- of storingsbezoeken. Daarnaast een stuk begeleiding van monteurs en voorbereidende werkzaamheden zoals gereedmaken van juiste documentatie en regelen van materialen.
Waar nodig wordt vaak i.s.m. afdeling engineering een oplossing gezocht en specifieke kennis gedeeld. Verder behoort de afhandeling van sparepart-aanvragen tot mijn taken.
Om een servicevraag goed en snel te kunnen beantwoorden is het DTE machinenummer altijd erg belangrijk. Dit is een uniek DTE machinenummer dat op de typeplaat van de machine staat, hieraan zijn alle specificaties, historie etc. van de machine gekoppeld.

Wat vind je het leukst aan je werk? Het onbekende, bij elk telefoontje weet je niet wat er komt. Je hebt wereldwijde klanten aan telefoon en dan moet je het verhaal van de klant vertalen naar een feitelijk probleem. Ervaring in de koeltechniek is hierbij erg belangrijk, maar ook kennis van de processen en installaties van de klant spelen hierbij een grote rol.
Ook al kan ik een probleem soms niet direct oplossen, ik merk dat klanten het belangrijk vinden dat ze hun verhaal kunnen doen en zich gehoord voelen. De terugkoppeling en leuke reacties na het oplossen van een probleem bij de klant geven veel voldoening. Zowel voor mijzelf als de collega’s uit mijn team, want ook zij leveren daar een belangrijke bijdrage aan.
Vaak merk ik wel wat paniek bij de klant en ik vind het dan zelf wel belangrijk om wat luchtigheid en vrolijkheid te brengen om de balans te behouden.

Hoeveel machines heeft DTE al geïnstalleerd sinds de oprichting in 1984? Dat weet ik niet precies, maar doordat we veel klant specifiek bouwen, hebben we inmiddels zo’n 1950 unieke machinetypes in ons systeem staan. Om dan de juiste ondersteuning te kunnen geven is goede documentatie van de gebouwde machines erg belangrijk. Dit is een sterk punt van ons, zo wordt elke machine gefotografeerd voordat deze verzonden wordt. Foto’s zijn een goed middel om zaken te verduidelijken naar de klant toe.

Kun je een voorbeeld geven waarom alleen deskundigen aan een koelmachine zouden moeten werken? Ik kan me nog wel herinneren dat ik als koelmonteur per helikopter naar een booreiland ben ingevlogen voor een storing aan een luchtbehandelingskast. Het bleek om een HD-storing te gaan, die na resetten verholpen was. De oorzaak was een losse elektrische aansluiting van de condensorventilator. De storing was in een paar minuten opgelost. Maar ik heb echter nog 3 dagen op het booreiland gezeten, voordat ik teruggevlogen kon worden. Je zou denken dat er op zo’n booreiland genoeg techneuten rondlopen om dit te constateren.

Anderzijds merk ik vaak terughoudendheid bij niet-koelmonteurs om aan een koeler te werken. Met name doordat ze weleens hebben gehoord over koelgassen en de strikte wetgeving, maar niet exact weten hoe het zit. Wij hebben dan ook liever dat klanten contact met ons opnemen om ongelukken en ellende te voorkomen en samen tot een oplossing te komen.